Sunday, November 09, 2008

Memoir Jihad Anak Melayu Di Afghanistan

بسم الله الرحمن الرحيم


Memoir Jihad Anak Melayu Di Afghanistan, satu kisah mengenai seorang anak watan berdarah pekat Malaysia dari Kampung Pantai Cicak, Sidam Kiri Kedah..As-Shahid Fauzi. Penulisnya (Zainon Ismail atau lebih dikenali sebagai cikgu Non) mengarap kisah ini dengan penghayatan mampu membawa kita mengembara perasaan, hingga adakala timbul rasa hasad dan dengki untuk sama-sama berada di soft mereka.
Bermula hanya dengan impian dan keingginan yang mendalam, di adun ke alam realiti, penghayatan dan kesungguhan jihad muncul hingga sanggup memerah tenaga, usaha dan minda hanya untuk mendapat mahar buat menampung perjalanan ke Afghanistan..

Saat mengadai tenaga semata kerana mencari RM 10,000 Cikgu Non berjaya menghidupkan penghayatan bagi pembaca untuk merasa sama kegigihan dan ukhuwah kala itu. Bukan hanya kata-kata kosong, dimulai oleh cikgu Non sendiri yang berhijrah ke Afghanistan lantas menginfakkan diri sebagai mujahidin, genap dan lebih sedikit dari masa yang dijanjikan as-Syahid Fauzi dan dua lagi rakan menyusul.

Ketidakfahaman bahasa bukan menjadi satu jurang pemisah diantara mujahideen, sebentar saja rasa ukhuwah menular dan membias melahirkan bibit kasih dan sayang pengubat rasa rindu pada keluarga. Yang tinggal dari ukhuwah itu hanya kuasa jihad yang kukuh mengimpikan bidadari Syurga.

Saat takdir Allah menjemput, As-Shahid yang ketika itu ditugaskan berkawal dibukit Quba' bersama seorang mujahid Arab. Memang sudah takdir Allah, dari ratusan butir peluru musuh salah satunya dihadiahkan untuk As-Shahid. Darah merah pekat seorang shahid kekal mengalir menyembah bumi walau ditinggalkan selama 10 jam.

Itulah kisah seorang shahid, tatkala para remaja bersuka ria, sebuk menguruskan urusan dunia , dia rela bergadai nyawa, berdagang mencari Syurga. Walau jauh dari keluarga, rindu memuncak pada ibu bapa.. Saat bedilan bom mengenainya, lalu berterbangan bidadari Syurga menyambut kedatangan seorang lagi pilihan Allah yang shahid menempah firdaus, abadi damai di sana..


Dipetik dari http://nazifatunnisa.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment