Sunday, February 08, 2009

Skrin Ubuntu 8.10 Muslim Edition Linux Saya - Ringkas, Pantas, Syabas!

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum w.b.t. . Ingin saya kongsikan bersama penulis-penulis dan pembaca blog sekalian paparan skrin (screenshot) desktop saya pada kali ini. Dengan bersistem pengoperasiankan Ubuntu 8.10 Muslim Edition, saya mula mencorakkan desktop mengikut citarasa dengan menggunakan perisian-perisian yang ringkas tetapi menarik.

Saya kira tidak ramai dikalangan sahabat-sahabat yang menggunakan Ubuntu sebagai sistem pengoperasi, lantaran itu saya paparkan keseronokkan apabila kita bebas menggunakan perisian yang diberi percuma tanpa mengeluarkan satu sen pun tidak seperti Microsoft Windows yang begitu mahal sekali. Ahhaa... itu tidak termasuk Windows cetak rompak yang kebanyakkannya digunakan oleh rakyat Malaysia kita, murah tetapi syubhah :p . Tanpa membuang masa, jom kita nikmati paparan-paparan skrin yang telah saya rakam sebelum ini.

4 comments:

  1. wa...bestnya tapi tak familiar lagi la..bila kelab unix campus kita nak mulakan operasi klas percuma :)??

    ReplyDelete
  2. lorhh, mne nk dpt cd??
    mcm x best je klu nk byr rm19.90.
    hehe.
    ala. tolak je la.
    hehe

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Cantik compiz animation tu,tu baru sebahagian tau,byk lagi animation gmpak ;) size utk install cume lbh krg 4gb atau kurang.Complete dlmnya. Pada yg nk cuba,.jgn tkt² its free forever. Utk try boleh pakai live-cd atau boot dr pendrive. Xpyh install pun xpe. leh try to use whatever u want before install.

    Dulu saya menggunakan ubuntu Intrepid Ibex standard 8.10 64bit dan upgrade ke ubuntuME. Sebab masa tu ubuntuME belum release 64bit. Sekarang upgrade lagi ke ubuntu Jaunty Jackalope 9.04 64bit dan upgrade lagi ke Sabily (aka ubuntuME)9.04. Baru td check Sabily release untuk 64bit, codename "Taibah", for amd64 architecture. Nak download la nie ;) senang xyah nak upgrade dari standard ke Muslim edition. Jom luaskan pengguna ubuntu for muslim :)

    dual boot pakai gak, cos related nk remote server dr lappy ke ofis utk troubleshooting windows and running app,try virtual box dlm ubuntu utk windows,so far ok. Cuma utk troubleshooting senang pakai dual-boot.

    Linux is the best :) thx ubuntu team and Canonical cos support Muslim and Islam :)

    Alhamdulillah...Ubuntu "Sabily" aka muslim edition jg adalah dakwah Islam ke seluruh dunia dlm bentuk operating system :)

    ReplyDelete