Sunday, March 08, 2009

Kemalangan Di Kala Senja - Kifarah Lagi?

بسم الله الرحمن الرحيم


Baru-baru ini aku selalu hilang tumpuan dan seringkali melompat masuk ke awangan tanpa amaran oleh fikiran secara tiba-tiba. Sering juga kemalangan hampir berlaku dek kehilangan tumpuan secara spontan ini dan baru sahaja tadi, sebuah Honda c70 lampu petak merempuh kuat bahagian tepi depan kereta Mak yang dipandu aku. Ahhh... Bagaimana sahaja boleh terjadi... Lampu isyarat ke kanan sudah ku beri... Redha... perlu redha dan pasti redha dengan segala ketentuanNya. Mungkin sekali samar-samar senja menjadi tambahan sebab. Besar hikmahnya dan kali ini aku terlepas solat maghrib berjemaah tepat waktu kerana insiden berlaku benar-benar di hadapan pintu masuk Masjid di Batu Caves. Salah penunggang itu juga kerana memotong di garisan kembar. Siapa suruh, sudah baik-baik sahaja aku berikan lampu isyarat dan hendak membelok ke masjid tiba-tiba datang tanpa diundang sambil melanggar undang-undang.

Syukur alhamdulillah cuma C70 penunggang yang dikenali sebagai 'Gboy' (setelah berkenalan untuk sesi ganti rugi di kemudian hari) dan kereta Mak sahaja yang cedera. Insiden yang pasti akan lebih mengingatkan aku untuk berhati-hati dan lebih kerap menjeling ke arah cermin sisi demi mendapatkan kepastian yang lebih tinggi dan untuk mengelakkan kemalangan seperti ini berlaku lagi.

Aku muhasabah diri dan baru sahaja aku teringat. Ah, ini pasti kifarah dosa hari ini. Petang tadi Mak pesan beli Bahulu Classiq di Jusco Equine tetapi aku abaikan sebab bahulu tu untuk adik di rumah dan aku agak malas untuk ke Jusco memandangkan hari ini hari Ahad dan sudah pasti tempat letak kereta penuh sepenuh-penuhnya. Maafkan anakmu, Mak kerana tidak patuh suruhanmu. Tapi jangan risau sebab dah beritahu pada Mak sejurus kemalangan berlaku dan Mak pun dah cakap 'okay'. Ya Allah, ampunkan dosaku kerana kadang-kadang terleka dengan suruhan ibuku...

Wallahu'alam...

..........

No comments:

Post a Comment