Saturday, March 07, 2009

Maulidur Rasul dan Mid Term

بسم الله الرحمن الرحيم
Khutbah Jumaat yang lalu banyak memetik tentang sirah Rasulullah S.A.W bersempena dengan Maulidur Rasul pada 9 Mac ini bersamaan dengan 12 Rabiul Awal 1430H. Di antara cerita yang dibaca oleh khatib pada hari itu adalah mengenai kehidupan Rasulullah S.A.W dan yang paling kuat menusuk ke dalam ingatan ialah perihal penyembahan taghut pada waktu itu. Taghut adalah sesuatu sembahan selain dari Allah S.W.T dan pada zaman Jahiliyah taghut terdiri daripada berhala-berhala, pohon-pohon nan rimbun, batu-batuan dan gunung-ganang yang rupanya gagah. Bukan itu sahaja malah api dan juga haiwan turut menjadi sembahan.

Kini, akhir zaman sudah menghampiri. Perilaku manusia semakin jahil dan menandakan zaman Jahiliyah sudah kembali. Taghut pada zaman ini mungkin bukan lagi seperti di zaman Jahiliyah sebelum kerasulan Rasulullah S.A.W tetapi lebih moden iaitu pelbagai ideologi yang karut-marut, pembesar-pembesar hidung tinggi yang dipuja-puja, artis-artis yang disanjung-sanjung serta dimartabatkan lebih tinggi dari keagungan Allah S.W.T. .

Berwaspadalah kita insyaAllah. Aku pun perlu sentiasa beringat-ingat dan berjaga-jaga agar tidak terjerumus mengikut nafsu dan hasutan yang sentiasa memburu iman yang dipupuk. Entri kali ini aku tuliskan ketika berada di rumah Mak Bah sambil menunggu adik bongsu bersiap-siap untuk dijemput ke rumah Telok Mas. Peperiksaan Mid Term yang menanti benar-benar di anjung Hari Keputeraan Rasulullah S.A.W. 10 Mac bakal merentap segala otot-otot di kepala dengan keserabutan assignments yang diberi.

Test Operating Systems - 10 Mac
Test Engineering Physics II - 10 Mac
Test Innovation Management - 11 Mac
Test Real-Time & Embedded Systems - 13 Mac

Assignment Engineering Physics II - 10 Mac, 13 Mac
Lab Reports Operating Systems - 10 Mac
Assignment Professional Communication II - 10 Mac
Berwaspadalah Huzaifah!! Di kala kerisauan dengan beban-beban tersebut, masih terpaksa berjalan ke Melaka dan ke Puchong (ikhlas demi Mak tercinta) namun tidak mengapa, kerana kasih dan cinta Mak di bawa hingga ke syurga ~ Lupa nak tambah. Tengah menaip-naip entri ini, pakcik aku Pak Cu bawa pulang ikan parang yang agak besar. Baru balik dari memancing di laut. Alhamdulillah ada rezeki...


Wallahua'alam...

No comments:

Post a Comment