Friday, May 22, 2009

Virus Dalam Kehidupan - H1N1 , Virus.Win32.Virut , Virus Dalam Islam

بسم الله الرحمن الرحيم


Baru-baru ini sering kedengaran di corong-corong radio dan muka-muka televisyen, kecoh tentang virus H1N1. Virus ini dibawa oleh makhluk yang paling popular medium bagi penyebaran iaitu nyamuk. Virus H1N1 ini mengakibatkan selsema yang boleh membawa maut dan diberi nama Selsema Babi (Swine Flu) . Ia dikenalpasti bermula dari negara Mexico dan kemudiannya menular ke Amerika Utara dan seterusnya ke beberapa buah negara lagi. Alhamdulillah, setakat ini negara kita masih bebas dari wabak ini dan semoga terus bebas darinya. Sama-samalah kita berdoa agar dijauhi dari malapetaka ini insyaAllah.

Bukan sekadar virus yang berbahaya kepada kesihatan, malah virus-virus komputer juga semakin aktif dan canggih saban hari selajur dengan kayuhan peredaran teknologi. Terbaru, 2 buah komputer di rumah saya telah dijangkiti virus yang dikenali sebagai Virus.Win32.Virut.ce . Pada pandangan saya, virus ini sangat berbahaya kepada pengguna komputer yang kurang pakar kerana ia menjangkiti semua fail execution (exe) yang terdapat dalam komputer tersebut tanpa mengira partition cakera keras tersebut baik C: mahupun D: juga Z: . Dalam masa yang sama, ia memuat-turun lebih banyak virus sebagai langkah merosakkan lagi komputer yang telah dijangkiti. Format partition C: sahaja tidak mencukupi kerana sebaik sahaja Windows di-install semula, pasti virus ini muncul kembali ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Lebih ganas lagi virus ini akan membuka (pop-pup) laman web yang beralamat http://www.guarddog2009.com/xxx , sebuah laman web berunsur lucah dan pasti menggugat pandangan mata dan menjemput bilah-bilah dosa untuk bertandang. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai virus ini, segala pertanyaan dan pandangan amatlah saya alu-alukan.

Tidak cukup hanya virus wabak dan juga komputer, malah ukhuwah Ad-Din yang teguh juga telah dijangkiti virus yang ditular melalui bisikan-bisikan iblis yang sentiasa ingin melihat umat Islam dalam perpecahan. Baru-baru ini saya selalu sahaja menerima kiriman emel mengenai fahaman Qadiani ataupun Ahmadiyah, yang difahamkan ialah ajaran sesat (Notis dari Majlis Agama Islam Selangor). Kebanyakkan kandungan emel tersebut menuduh bahawa MAIS telah menfitnah dan menuduh ajaran Ahmadiyah ini telah terkeluar dari Islam. Pengirim emel berkenaan juga melampirkan gambar-gambar dan kenyataan bahawa MAIS telah melarang mereka mengerjakan solat Jumaat di premis ajaran mereka. Tetapi untuk apa mereka mahu menunaikan solat Jumaat di premis sendiri sekiranya masjid-masjid yang utuh dibina merata-rata. Adakah kerana Qadiani ini tidak boleh mencampuri umat Islam yang lain? Saya kira ini sudah pasti salah satu dari hasutan iblis dalam cubaan memecahbelahkan umat Islam hari ini. Antara kepercayaan Ahmadiyah adalah Nabi Isa telah pun wafat dan Nabi Isa yang akan turun di kala kiamat menjelang nanti adalah Nabi Isa yang lain. Tidak sempat untuk saya mengkaji dengan lebih mendalam mengenai ajaran ini kerana banyak sumber yang bercanggah dan takut menjadi fitnah.Kepada sesiapa yang ingin berkongsi pendapat ataupun ingin mendapatkan maklumat mengenai ajaran ini boleh menghubungi saya.

Akhir kalam, yang baik itu sudah pasti dari Allah dan yang kurang itu dari kelemahan saya selaku hambaNya.

Wallahu'alam.

2 comments:

  1. Haih.. virus Virus.Win32.Virut.ce dtg dr celah mane.. Bahaya ni..

    ReplyDelete
  2. Lama x bc blog ko geng. Makin bertmabh menarik n byk info:) . Haih ,3 jenis virus. kehidupan, teknologi dan agama. X da info pasal cara pencegahan ke ttg virus2x tu.. Wat la satu post. :)

    ReplyDelete