Friday, April 23, 2010

Kisah Aku Dan Budak Perempuan Tahfiz Amal

بسم الله الرحمن الرحيم


Dalam perjalanan pulang dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, aku singgah di Shell R&R Plus. Masih lagi terngiang-ngiang suara Kai Jern, direktor teknikal memaki aku di dalam telefon. "What is the fucking wrong with you? You didn't fucking call me! Are you trying to be a hero? If you can solve the problem then you don't have to call me and if you cannot solve the problem, you are supposed to fucking call me!" makian yang agak kencang dalam corong Blackberry kepunyaan En. Fauzie.

Aku masuk ke kedai di Shell dan mengambil 3 bungkus roti dan sebotol air mineral lantas terus ke kaunter. "Pam 4 RM30, terima kasih." lalu aku berjalan kembali ke kereta untuk mengisi minyak. "Assalamualaikum, pakcik. Saya dari tahfiz amal Aloq Setaq Kedah untuk jualan amal ubat herba. Cuma RM20 sahaja dan boleh juga buat sumbangan ikhlas." seorang gadis perempuan berbaju kurung dan menutup aurat datang menegur. Dia panggil aku pakcik, amboi tuanya aku. Aku pun menjawab salam sambil mengisi minyak petrol kereta.

Sambil-sambil itu, aku mengaju beberapa soalan yang agak lazim bagi orang-orang yang ingin tahu. Budak perempuan yang dalam lingkungan belasan tahun dan masih menuntut di tahfiz amal tersebut menjawab soalan aku satu-persatu sehinggalah beliau bosan agaknya dan menganggap aku tidak mahu percaya dengan jualan tahfiz amal tersebut.

"Pakcik ambillah resit ni, orang yang banyak tanya kena ambil resit." kata-kata yang mencuit hati sanubari aku ketika itu. "Banyak tanya maksudnya nakkan kepastian. Dalam menuntut ilmu pun kita perlukan kepastian. Biarpun dalam agama, menyuruh kita mencari kepastian terlebih dahulu. Takkan nak main terjun dalam lubang je kan. Nabi Ibrahim mencari Tuhan pun banyak mencari kepastian." aku jelaskan kedudukan yang sebenar lantas budak tu pun jawab "yelah, yelah... pakcik ambillah resit ni, ambillah". "Saya taknak resit tu. Saya derma ikhlas, bukan nak beli resit tu."

Wallahu'alam...

2 comments: