Thursday, October 14, 2010

Alienware M11x Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum. Okeh. Aku telah pun mula menggunakan Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat setelah meng'install' ke dalam Alienware M11x dua hari lalu melalui Wubi. Setakat ini, aku baru mencuba lebih kurang kerana tidak berkesempatan untuk mencuba dengan lebih lagi.

Masalah pertama yang aku hadapi ialah, pemandu (driver) kad wireless network Alienware M11x iaitu dengan cip Broadcom BCM 43224 tidak di'install' 'out of the box'. Ini kerana Ubuntu tidak dapat memasukkan driver tersebut dikhuatiri akan melanggar hak pengeluaran yang tidak diberi kepada Ubuntu. Maka, perlulah aku dan sesiapa sahaja yang menggunakan kad wireless jenis ini untuk menginstall secara manual dari menu System > Administration > Additional Drivers (Sila guna kabel untuk sambungan internet sementara wireless masih belum boleh diguna).
Antara kumbang-kumbang (bugs) yang aku dapati ialah apabila Ubuntu memaparkan skrin authentication dengan perlunya user memasukkan password, tidaklah boleh dengan hanya menekan kekunci 'Enter' kerana ini akan mengakibatkan tetingkap authentication itu akan statik di situ sahaja melainkan anda klik kanan pada taskbar dan tutup secara paksa (force exit).

Antara lain, aku terjumpa LibreOffice dari The Document Foundation, dahulunya OpenOffice yang telah dibeli oleh ORACLE. Aku tengah lagi memuat turun installer LibreOffice, jadi terpaksalah aku menunggu termasuklah anda semua. Nantikan pandangan guna uji LibreOffice dalam perkongsian yang seterusnya insyaAllah.

2 comments:

  1. Assalamualaikum. Aku pun dah try install Ubuntu kat iMac aku. Boleh tahan jugak Ubuntu 10.10. Setakat ni takde lagi bug untuk log in, boleh terus tekan enter lepas masuk password.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam. Kamil, bug yg aku maksudkan bukan masa nak login tapi masa kita nak access benda lain contohnya nak add/remove user, nak update, kan ada prompt untuk authenticate.. yg tu aku try enter window dia akan lekat seolah2 kita dah tekan authenticate tp window tu tak mau hilang.

    ReplyDelete