Monday, October 04, 2010

Bagaimana Memasang Favicon Sendiri Dalam Blogger

بسم الله الرحمن الرحيم


Pertama-tama sekali, mungkin ada diantara kalian yang bertanyakan APA ITU FAVICON? UNTUK APA FAVICON ITU?

Maka di sinilah aku akan kongsikan bersama kamu semua. Boleh juga jika hendak di Google. Lebih mudah dan pantas. Sebab apa? Sebab aku pun belajar melalui Google. Tips aku, jadikanlah Google sebagai sahabat karib kamu semua kerana Google mampu menjawab apa sahaja pertanyaan kalian namun begitu perlu tahu jawapan yang diberikan oleh Mr. Google adalah sangat subjektif dan kita perlu tahu mencari jawapan yang tepat bagi semua jawapan yang diberikan oleh Google.

Sambung berkenaan favicon, aku akan Google dulu tentang favicon dan ini dia jawapan Google selepas aku cari "use favicon on blogger". Aku pilih untuk buka laman http://www.bloggingtips.com/2009/04/27/add-a-custom-favicon-to-your-blogger-blog/. Kamu boleh terus baca di laman tersebut ataupun baca dari perkongsian aku ini.

Oh, terlupa aku nak cakap. Favicon itu adalah icon kecil (selalunya logo) yang akan keluar di sebelah kiri alamat sesebuah laman sesawang dalam pelayar sesawang (web browser) kamu.Favicon yang telah diubah


Sekiranya kamu tidak menukar favicon, ia akan secara azalinya menggunakan favicon Blogger iaitu seperti ini


Untuk apa favicon yang diubah?
Hanyalah sekadar untuk menampakkan kelainan pada blog kita dan menunjukkan logo bagi memudahkan sesiapa yang masuk ke dalam blog.

Bagaimana?
Terlebih dahulu, buat favicon anda sendiri yang bersaiz 16x16 pixels dan menggunakan format .ico. Boleh juga sekiranya dalam format GIF atau PNG. Kamu boleh menggunakan servis di laman berikut untuk merubah gambar grafik logo anda kepada favicon.Setelah itu, hanya gunakan Picasa Web Albums anda untuk memuat naik favicon anda tersebut. Harap maklum, semua pengguna Blogger mempunyai Picasa album mereka tersendiri secara automatik.

Gunakan url favicon yang telah kamu muatnaik ke Picasa tersebut. Kemudian, buka html didalam Design Layout Blogger kamu. Cari tag dan pastekan kod ini sebelum tag tersebut.

link href='http://www.blogger.com/favicon.ico' rel='icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/ 

Gantikan 'http://link_kepada_favicon_kamu.ico' dengan url sebenar favicon yang telah kamu muatnaik ke Picasa. Save template dan berjaya!!

Sekian Terima Kasih.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment