Sunday, October 03, 2010

Ubuntu Datang Lagi! Kali Ini Versi 10.10 Maverick Meerkat

بسم الله الرحمن الرحيم
Desktop Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat Beta


Ubuntu datang lagi! Teringat pada iklan Tora Datang Lagi! zaman aku sekolah rendah dulu. Begitu pantas masa berlalu. Seperti baru sahaja versi yang lalu 10.04 LTS dilancarkan, beberapa hari lagi akan keluar pula versi 10.10 Maverick Meerkat. Sememangnya Ubuntu adalah sistem pengoperasi yang sangat pantas kadar pembangunannya iaitu setiap enam bulan sekali akan dilancarkan versi baru yang lebih padat dengan pembaharuan.

Iklan Tora zaman 90-anOkeh. Mari cerita tentang Maverick Meerkat yang bakal dilancarkan tujuh hari lagi. Versi Release Candidate (RC) sudah pun dikeluarkan bagi tujuan penilaian oleh pengguna-pengguna dan para penyokong Ubuntu walaubagaimanapun aku enggan memuat turun versi RC tersebut kerana aku lebih rela menunggu ianya dilancarkan sepenuhnya dengan rasmi 7 hari lagi!


Apa yang diperbaharui?


Mari kita sama-sama lihat pembaharuan yang telah dibuat oleh pasukan pembangun Ubuntu bagi versi terbaru dan teristimewa, 10.10 Maverick Meerkat.

1. Font Ubuntu - secara rasminya, font Ubuntu!
2. Gnome Desktop versi 2.32 - terkini!
3.Evolution versi 2.30 - lebih ringan dan pantas!
4. Shotwell menggantikan F-Spot sebagai photo manager.
5. Gwibber telah dikemaskini!
6. Sound Indicator telah diperbaharui dengan kawalan pemain muzik!

Dan banyak lagi perubahan dan kemajuan lain yang boleh anda semua lihat di laman sesawang Ubuntu sendiri di www.ubuntu.com

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment