Thursday, December 16, 2010

SIBUK. Auto Tracker, Anisoptera. Salam Maal Hijrah 1432H

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. Kesibukan di tempat kerja membataskan aku untuk terus mengemaskini blog dengan kadar yang lebih kerap sehinggakan terlepas untuk mengucapkan Salam Maal Hijrah yang ke 1432. Semoga tahun yang baru ini melahirkan azam yang kuat untuk berhijrah ke arah yang positif. Yang pasti, berhijrah itu biar dengan hikmah dan istiqamah. Itu yang terbaik. Sekadar mampu bercerita tentang apa yang sangat disibukkan oleh aku di Arena Complex, Batu Berendam.

Anisoptera AIMAV dalam pembikinan

Projek Anisoptera AIMAV terpaksa aku tangguhkan beberapa waktu kerana terpaksa melibatkan diri dengan projek Auto Tracker. Auto Tracker yang dibangunkan adalah sejenis alat yang dipasang dengan antenna dan mampu bergerak secara automatik mengikut arah kedudukan pesawat yang sedang terbang. Antenna (patch) sesebuah pesawat perlu menghadap pesawat yang sedang terbang bagi menghantar dan menerima gelombang.

Auto Tracker dan Auto Tracker Controller

Auto Tracker ini dibangunkan oleh beberapa orang dan aku bertanggungjawab dalam memastikan litar perantaraan komputer dan juga bahagian mekanikal berkomunikasi dengan lancar. Nampak seperti mudah namun begitu berbagai-bagai masalah yang dihadapi sehingga hari ini. Walaubagaimanapun, aku telah berjaya mengenalpasti masalah pergerakan Auto Tracker tersebut dan dengan harapan, ia akan berjaya speenuhnya hari ini.

Doakan kami!

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment