Monday, December 12, 2011

Doa Dhuha

بسم الله الرحمن الرحيم






Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu,
Keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
Kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
Jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikanMu, keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu,
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Monday, December 05, 2011

Nazrey Johani - Muslimah (Official Music Video)

بسم الله الرحمن الرحيم




Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu

Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia

Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati

Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya

Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati

Oh muslimah
memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya

Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah

Mempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah

Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati

Friday, September 23, 2011

How To Bypass 4Shared Block By DiGi Broadband

بسم الله الرحمن الرحيم




Assalamualaikum WBT. Terlebih dahulu, sejuta kemaafan ingin aku pohonkan sebab dan lama sangat blog ni tak dikemaskini. Agak sibuk dengan kerja-kerja yang lebih penting. Salam Aidilfitri aku ucapkan kepada semua dan semoga Ramadhan yang berlalu memberi sebanyak-banyaknya manfaat buat kita semua insyaAllah.

Kali ini nak bercerita tentang pengguna DiGi broadband yang mengalami kesukaran memuat turun fail dari laman 4shared.com dan ini bukan sahaja dialami oleh pengguna DiGi sahaja malah terdapat broadband lain yang turut terkena tempiasnya hasil dari keputusan SKMM di bawah polisi MSC.

Nak muat turun dari 4Shared?

Ikut langkah-langkah di bawah.

1. Buka command prompt anda dan taip :




2. Kemudian copy paparan IP yang diberi iaitu 74.117.178.83.
3. Buka pelayar web (web browser) dan pastekan alamat IP tersebut ke dalam address bar.


4. Gantikan alamat 4shared dengan IP address tersebut dalam setiap situasi yang diperlukan! Selamat mencuba!!

Friday, July 08, 2011

"You need to format disk in drive before you can use it". External Hard Disk Corrupt??

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum.. Okeh. Kalau terkena seperti ini, boleh cuba seperti di bawah. Aku nak cepat, makanya ikut screenshots di bawah sahajalah. Maaf dan terima kasih.

Buka Command Prompt sebagai Administrator

Taip chkdsk e: /f . gantikan e dengan drive letter external tersebut.        


    
Sekian.

Saturday, June 25, 2011

Firefox 5? Bukan Firefox 4 Baru Lagi Keluar Ke?

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum W.B.T.

Hari ini, sedang aku menghadap laptop tiba-tiba keluar prompt dialog untuk upgrade Mozilla Firefox 5. Wah! Aku rasa baru lagi Firefox 4 keluar dan aku masih lagi belum memasterkan diri untuk guna Firefox 4. Al-maklum, selama ini aku guna Google Chrome atas sebab ringan, pantas dan kurang memakan RAM. Tapi memandangkan fungsi Chrome agak terhad dimana aku tak boleh nak guna banyak add-ons yang disediakan oleh peminat-peminat Firefox makanya aku pun beralih kepada Firefox 4. Tapi sebelum-sebelum ini memang aku pengguna setia Firefox cuma gatal tangan nak guna Google Chrome.


Aku pun serta-merta klik OK untuk menaiktaraf Mozilla Firefox sedia ada kepada Firefox 5. Tengah-tengah memuat turun installer Firefox 5, aku pun menggoogle kenapalah cepats sangat jadi versi 5? Haaa... kat sini jawapannya -->  http://blogs.ajc.com/news-to-me/2011/06/24/firefox-4-quickly-replaced-by-version-5/ .
Kamu-kamu semua boleh baca kenapa tiba-tiba jadi versi 5. Difahamkan bahawa Mozilla ingin mempercepatkan perkembangan Firefox dan akan menaiktaraf versi pelayar internet itu setiap 3 bulan. Ini disebabkan Google menaiktaraf Chrome mereka setiap 6 bulan.

Fabulous Tabs dari Mozilla untuk Firefox 5!

Sekarang, aku menulis entri ini dengan menggunakan Firefox 5. Setakat ini, alhamdulillah dan aku sukakan fungsi terbaru tab Firefox 5 iaitu App Tab. Nak tahu apa itu App Tab? Mari cuba Firefox 5!


Wallahu'alam...

Friday, June 24, 2011

KISAH BENAR: Jangan berkata mahu mati. Kata-kata itu satu doa.

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum W.B.T buat semua pembaca yang dihormati. Memang. Aku tahu sudah tersangat berhabuk blog yang tidak ter'update' ini. Namun apakan daya. Tapi insyaAllah aku akan terus berusaha untuk mengemaskini sekerap mungkin. Semoga Allah kurniakan aku kekuatan dan ilham untuk itu.

Kali ini aku nak berkongsi tentang perkataan dan doa. Kadangkala kita tanpa sedar mengeluarkan kata-kata yang tidak baik. Mungkin bagi kita itu sekadar senda jenaka ataupun hanya habis dibibir sahaja. Hakikatnya, kata-kata yang kita ucapkan itu adalah doa hatta berkata "matilah aku kali ni" sekalipun.

Kalau kita perhatikan, Islam menganjurkan kita untuk mengeluarkan atau mengucapkan dengan perkataan-perkataan yang baik dan lembut. Dalam Al-Quran, Allah juga ada berfirman tentang ini. Maka kita perlu berhati-hati dalam berbicara agar tidak mengguris perasaan orang lain dan juga tidak mendoakan sesuatu yang buruk.

Firman Allah di dalam surah Al-Baqarah ayat 83 maksudnya :
"Dan (ingatlah) tatkala Kami membuat janji dengan Bani Israil, supaya jangan mereka menyembah melainkan kepada Allah, dan terhadap kedua ibu ­bapa hendaklah berbuat baik, dan (juga) kepada keluarga yang hampir, dan anak-anak yatim dan orang ­orang miskin , dan hendaklah mengucapkan perkataan yang baik kepada manusia, dan dirikanlah sembahyang dan keluarkanlah zakat. Kemudian, berpaling kamu , kecuali sedikit, padahal kamu tidak memperdulikan."


Allah berfirman lagi dalam surah An-Nisaa ayat 12 maksudnya:
"Allah tidak suka kepada perkataan buruk yang dikatakan terang-terang. Kecuali (hanya di muka pengadilan saja) oleh yang dianiaya."

Rasulullah telah bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari Kemudian, maka hendaklah dia mengucapkan perkataan yang baik dan kalau tidak, hendaklah diam." (Riwayat Bukhari dan Muslim).


Dan ingin sekali aku kongsikan beberapa kisah tentang kaitan kata-kata dengan doa. Kisah ini adalah kisah benar yang memang berlaku. Tiada kebetulan melainkan kehendak Allah S.W.T semata-mata.


Kisah 1

Kisah yang pertama ialah pada satu ketika dulu aku masih menuntut diploma disalah sebuah IPT di sini. Tiba-tiba aku terima satu SMS dari rakan sebilik asrama mengatakan rakan kami telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalanraya. Sehari selepas kejadian, seorang rakan telah menyedari bahawa di Friendster arwah telah mengemaskini sesuatu sebelum ditimpa kemalangan. Sila lihat keratan skrin yang aku ambil dari profile friendster arwah.



"Die, to have an extra-ordinary games"


Kisah 2

Baru-baru ini sahabat kepada sahabat aku telah meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru. Arwah adalah seorang penulis blog yang agak dikenali ramai. Aku pun memang tak buang banyak masa terus melayari blog arwah tersebut dan agak terkejut. Kamu semua boleh lihat pada keratan skrin.


"Job: Student sampai mati"


Memang benar seperti yang diletakkan di profile, ketika arwah menghembuskan nafas yang terakhir beliau masih seorang penuntut di sebuah IPTA.



Lihatlah rakan pembaca sekelian. Seandainya kita terlepas cakap ataupun kurang berhati-hati, apabila tersedar mintalah perlindungan dari Allah. Mintalah padaNya agar segala perkara yang buruk itu dijauhkan.



"Segala apa yang baik itu dari Allah dan yang sebaliknya dari kelemahan diri aku sendiri"

Thursday, May 19, 2011

Masuk Syurga Kerana Rahmat Allah. Mengapa Beramal Sekarang?

بسم الله الرحمن الرحيم




Assalamualaikum WBT. Pada awal bulan Mei yang lalu, Keluarga HIKMAH telah menganjurkan "Hari Keluarga HIKMAH" di pantai Bagan Lalang dan terbuka kepada semua warga Keluarga HIKMAH. Untuk makluman, Keluarga HIKMAH terdiri daripada cucu-cicit Atuk dan Nenek aku yang sebelah Mak. Kami sekeluarga telah membentuk organisasi dan diberi nama Keluarga HIKMAH.

Salah satu dari aktiviti hari keluarga tersebut ialah ceramah dari Prof. Muhd. Kamil Ibrahim. Beliau berkongsi mengenai pengalaman hidup yang amat menarik dan sangat menyentuh kalbu. Di penghujung ceramah, seorang ahli keluarga telah bertanya tentang kemusykilan terhadap ceramah beliau. Beliau menyatakan, masuk syurga itu adalah dengan rahmat Allah SWT, bukan kerana amal ibadah yang dilakukan seumur hidup.

Soalan : "Apa gunanya kita beramal ibadah dengan banyak, jika masuk syurga itu hanyalah dengan rahmat Allah semata-mata?"

Jawapan: "Firman Allah dalam surah Adz-Zaariyat : 56, maksudnya,"Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku." Memang kita perlu beramal ibadah kepada Allah kerana itu tanggungjawab dan tujuan hidup di dunia ini, namun yang memberi keizinan untuk seseorang itu masuk ke dalam syurga hanyalah Allah semata-semata. Itulah rahmat Allah.


Wallahu'alam


Sunday, May 08, 2011

Your Mother

بسم الله الرحمن الرحيم


Hari ini, bersempena hari ibu aku dedikasikan lagu dari Yusuf Islam yang berjudul Your Mother buat mak tersayang, Maimunah Binti Ibrahim. Ku pohon infiniti kemaafan dan keampunan darimu. Infiniti terima kasih juga kerana telah membesarkan diri ini sehingga ke hari ini. Jasa dan budimu adalah infiniti. Kasih dan infiniti sayang untukmu Mak. Semoga Allah merahmati dan memberkati Mak dari dunia hingga ke akhirat.



Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?

Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

Friday, May 06, 2011

Slideshow Animasi Menarik Tentang Islam

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum. Slideshow Adobe Flash ini aku dapat dari blog Makan Dalam. Artis sebenar lukisan slideshow ini adalah Nayzak. Enjoy!



Tuesday, April 26, 2011

Maha Melihat

بسم الله الرحمن الرحيم



Opick - Maha Melihat (Feat. Amanda) Lyrics


Seiring waktu berlalu tangis tawa di nafasku
Hitam putih di hidupku jalani takdirku
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi Engkaulah saksinya

Kau yang Maha Mendengar
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertobat
Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bergantung

Yang dicinta kan pergi
Yang didamba kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penih dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali hapus semua pedih
Andai mungkin aku bisa, kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa meski dengan air mata



Friday, April 15, 2011

Bulan Madu Di Makkah. Apa Pendapat Anda?

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. Baru-baru ini aku ada mengikuti perkembangan blog seorang sahabat maya. Masya'Allah. Sungguh kagum sekali. Beliau berbulan madu di Makkah dan Madinah. Bulan madu beliau dipenuhi dengan ibadah. Ahh.. Akan ku turuti jua langkahmu insyaAllah. Apa pendapat kamu semua??

Saturday, April 09, 2011

Ku Pohon PetunjukMu

بسم الله الرحمن الرحيم






"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya urusan ini adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatilah bagiku padanya dan seandainya urusan ini mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".


Wednesday, March 30, 2011

Hari Inilah.

بسم الله الرحمن الرحيم


Inilah hari yang ditunggu-tunggu selama empat tahun berlalu. Hari yang mencarik-carik adrenalin, mengoyakkan mata serta memukul jantung dengan pemukul GONG!! Selamat menjamu selera kawan-kawan. SVSS, GSMBHSS & Don & Lan's Vehicle Security System.






Tuesday, March 22, 2011

Royal Jelly

بسم الله الرحمن الرحيم




Butterfingers - Royal Jelly
Jeopardize
Looking through the eyes of dollars
Patience
Cracked away
Pigeons fly
Blow it all aside up into the sky
And believe me its alright

Everything's coming and distracting
Deafening blaring and vibrating
Counterfeit inspired makes used if forever and now
To feel not to shrewd completely

Be precise
Opportunities are open wide come in life
Behind
Break the eyes
Close both eyes and now make your feelings cry
and belive me it's alright

Tuesday, March 15, 2011

YouTube & Facebook Kena Block? Ini Jawapannya...

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum WBT. Kali ini aku nak cerita macam mana caranya kita nak melepasi firewall yang telah menyekat kita dari melayari laman-laman web yang tertentu seperti Facebook dan juga YouTube. Jangan sekali-kali lakukan ini ketika waktu anda bekerja. Ingat! Waktu bekerja itu adalah amanah. Kalau waktu rehat makan tengah hari tak apa kot.


Okeh, caranya agak banyak tapi aku ringkaskan dengan memilih cara yang paling mudah. Caranya ialah dengan menggunakan aplikasi yang mampu menyerabutkan lalu-lintas internet anda semua sekaligus membuat firewall tersebut pening dan melepaskan laluan anda. Pernah dengan tentang VPN? Kalau tak pernah, klik kat sini. Aplikasi yang akan aku kongsikan ini adalah aplikasi VPN yang dapat merahsiakan identiti penggunanya.

Jika anda menggunakan Windows :



Jika anda menggunakan Linux :



Cara penggunaan aplikasi untuk Windows adalah sangat mudah. Manakala untuk Linux, anda boleh lihat panduannya di sini :



Semoga berjaya!

Sunday, March 13, 2011

Kabus Ribut

بسم الله الرحمن الرحيم



Butterfingers - Kabus Ribut

Disini menglamun
Hari mendatang, hari mendatang
Kiranya ku memeluk hiba

Itupun beralun hari mendatang, hari mendatang
Kiranya ku memeluk hibur

Terusan kabus ribut yang melimpah
Yang mengucap tiba
Ku ingin bersamamu
Sehingga akhirnya

Kabus, kabus ribut
Indah berseri-seri
Kabus, kabus ribut
Bilakah sampai waktu?

Disini menglamun
Hari mendatang, hari mendatang
Kiranya ku memeluk hiba

Sekalipun beralun awan mendatang, awan mendatang
Kiranya ku memeluk hibur




Saturday, March 12, 2011

Semangat Yang Hilang

بسم الله الرحمن الرحيم





XPDC - Semangat Yang Hilang

Jika engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan

Nanti aku disana
Diufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

Di dalam kubur manapun
Jasad aku ditanam
Aku akulah jua
Kita laksanakan
Mata hati yang damai
Disana kejujuran

Semarak impian
Segunung harap dipulang
Usah diragukan
Keupayaan diri

Api yang membara
Mengikutkan kata apa
Jawapannya disini
Semangat kita hilang
Kita cari pulang


Wednesday, March 09, 2011

Hijrah Huzaifah Dah Hidup Balik!

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum WBT aku ucapkan kepada semua pembaca yang dihormati. Seperti yang anda semua sedia dan tak sedia maklum, Hijrah Huzaifah mengalami gangguan teknikal sejak semalam akibat dari domain registrar yang telah membuat pemindahan domain kepada domain registrar yang lain atas alasan servis yang lebih baik tanpa memberitahu pemilik domain terlebih dahulu. Siapakah pemilik domain tersebut? Akulah.

Masalah ini adalah masalah yang besar bagi aku empunya domain, sebab aku telah menggunakan email dengan domain ini. Maka, domain yang tak hidup bersamaan dengan email tak sampai. Kenapalah tak diberitahu terlebih dahulu. Bukan susah sangat. Tapi alhamdulillah, kini huzaifah.org sudah kembali aktif dan bernafas. Walaupun, panel yang baru (domain registrar baru) memang lebih "bagus" dari yang sebelumnya.

Apa-apa pun, terima kasih aku ucapkan kepada semua yang terus memberikan sokongan terhadap Hijrah Huzaifah. Semoga Allah permudahkan segala urusan kalian. Wallahu'alam.

Thursday, March 03, 2011

ncmpc++ & Sonata, Pemain Muzik Linux

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum WBT. Ehem ehem. Walaupun aku ada kerja yang perlu disiapkan, namun memandangkan kepala agak sudah tersangkut dengan coding autopilot yang sedang dibangunkan aku pun nak bercerita kat sini tentang pemain muzik yang selalu aku gunakan dalam Linux.

Sebelum ini aku sangat suka menggunakan amaroK, pemain muzik utama dalam desktop KDE. Aku juga sering menggunakan Rhythmbox, pemain muzik dalam desktop Gnome. Tetapi jiwa aku yang asyik memberontak dengan perkara dan teknologi yang baru membuatkan aku tak pernah puas. Jadi aku pun merayau-rayau dengan menaiki Google untuk mencari apakah pemain muzik yang paling canggih dalam Linux. Hasilnya?


Aku telah terpikat dengan Sonata dan juga ncmpc++ atau ncmpcpp. Kedua-dua pemain muzik ini memerlukan MPD (Music Player Daemon) untuk memainkan lagu. Pendek kata, Sonata dan ncmpc++ cumalah body kereta dan MPD tersebut adalah enjinnya. Pada mulanya, newbie Linux macam aku ni memang mengambil masa yang agak lama untuk menggunakan Sonata dan ncmpc++ kerana agaklah susah nak install MPD dengan sempurna.


Akhirnya aku berjaya juga menggunakan MPD sebagai music daemon aku dan kini aku melayan lagu-lagu kegemaran aku menggunakan ncmp++. Lebih mudah, ringkas dan ringan. Mungkin ada orang cakap aku semakin mundur. Orang dah menuju ke hadapan dengan grafik yang cantik-cantik tapi aku lebih gemar guna command prompt. Aku sekadar tergelak. Okeh. Semoga beroleh manfaat. Wassalam.

Wednesday, March 02, 2011

Resizing VirtualBox Virtual Hard Disk (vdi image)

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. Today I stumbled upon my VirtualBox hard disk problem. I wanted to install Adobe Photoshop CS5 however, the space available was too small for the disk hogged software. I googled around and luckily found a blog as if it was created to solve my not so little problem. Here is the exact url http://www.modhul.com/2008/10/21/re-sizing-a-virtualbox-virtual-disk-image-file/. I will try to make it easier to understand. I am using Crunchbang linux (Statler) as the host and a closed source VirtualBox (I need USB support).


What You Need?
  1. Shut down the Virtual Box that uses the disk you want to resize.
  2. Remove any snapshots you have.
  3. Backup your vdi image (the VirtualBox hard disk).
  4. Download GParted LiveCD iso here.
  5. Create a new larger disk (according to size that you need).
  6. Attach the new created disk to your VirtualBox as slave.
  7. Mount the GParted iso to your VirtualBox.

Next Steps
  • Boot the virtual machine from the mounted ISO – you may need to reconfigure your VirtualBox to ensure that you boot from the CD-ROM drive before the HDD, so change the VirtualBox settings as shown below or hit F12 at boot and change there.

  • During the boot process the gparted Live CD will prompt you to select the correct keymap – if you are using a QWERTY keyboard, simple select the ‘Don’t Touch Kepmap’ option; next, you will be prompted for the language settings to be used – select the appropriate language code, in my case ’02′ for British English; finally, you will be prompted for the X-Windows mode – select ’0′ to automagically start gparted in an X-Windows session.

  • Once gparted starts, you will be presented with a graphical representation of your disks – left-click the left-to-right bar named /dev/sda1 (your primary hard disk that is to be expanded) and then click on the Copy icon.

  • Select the drop-down-box to the right of the tool-bar and select the second (currently empty) disk – /dev/sdb (possibly /dev/hdb in your environment), the graphical representation of your disks will change to show you the second slave disk which is currently empty. Click on the Paste icon.

  • gparted will will prompt you that all data on the new partition will be erased and if you’re happy, subsequently prompt you on how the disk should be formatted. For a Windows environment, select MSDOS (this will give you an NTFS partition, trust me!).

  • gparted will finally present you with a slider dialog indicating the desired size of the new disk. Drag the slider to the right to select the maximum size of the new partition on this new disk (I’d just drag it so the partition consumes the whole disk), as shown in the screenshot below:


  • Click the Apply icon, you’ll be presented with something along the lines of the screenshot below as the contents of the source disk are copied to the new, larger, disk:
  • Once the copy has completed (approx. 35 mins to create a 30Gb disk from an original 20Gb disk), you will need to mark the new disk as bootable (if this is to be a bootable partition – if not, simply skip the next step).

  • To mark the partition as bootable, right-click the graphical representation of the new disk and left-click Manage Flags. In the dialog that appears, select Boot and click Ok to close. gparted will apply the necessary flag and re-scan your disks.

  • Close gparted and click the Exit icon to shutdown the system.

Completing the Re-Sizing
  • Once the virtual machine has powered off, re-configure the hard disks to use the newly created/copied disk as the primary and remove the old primary disk from the system; finally, unmount the System Rescue ISO from the CD-ROM.

  • Power on your new VM and you should be presented with the the usual Windows boot sequence; if you are just presented with a black screen with a flashing cursor at the top left-hand corner of the screen, there isn’t a boot sector on the disk, so restart gparted and add the boot flag as directed above.

  • Hopefully, your virtual machine will start without issue. Windows may perform a check of the disk during boot. Once logged-in, open Windows Explorer and confirm that the newly created drive is the new larger size.

Tuesday, March 01, 2011

Kereta Rosak? Carilah Bengkel Muslim. Itu Bengkel Saudaramu.

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum WBT. Nak dijadikan cerita, hari ini kereta aku gagal dihidupkan. Terpaksalah aku memanggil pomen untuk memeriksa kereta aku yang tak seberapa nak sihat tu. Beberapa hari sebelum ini, memang dah bermasalah, drive shaft nya dah longgar ke rosak ke macam tu lah agaknya kot. Aku ada seorang kawan yang mempunyai bengkel kereta dan dia adalah seorang non-muslim, namun begitu memang baik dan acapkali memberi nasihat yang baik-baik untuk aku. Ketika aku rasakan kereta aku yang masalahnya bergegar-gegar dan bergoyang (drive shaft katanya), kawan tersebut memberi aku harga lebih kurang RM400 untuk dibaikpulih.

Dia juga memberikan aku nasihat untuk tidak menukar lagi drive shaft yang katanya masih boleh digunakan. Aku pun terus saja beredar dengan ucapan terima kasih tanpa dikenakan apa-apa bayaran untuk pemeriksaan itu.

Semalam, kerosakan drive shaft berkenaan semakin menjadi-jadi dan sudah sampai ke tahap bahaya nampak gayanya. Memang sangat perlu untuk aku gantikan sebelum aku mula bekerja. Tup tap, kereta pula tak boleh nak hidup. Alamak. Sudah jatuh ditimpa tangga. Memang sudah tercatat di dalam Lauh Mahfuz, kereta aku tak boleh hidup pagi ini. Aku ingat, sekadar starter yang problem sebab sebelum ini, memang begitulah tak mahu hidup tapi boleh juga dihidupkan setelah beberapa ketika. Malangnya memang kali ini langsung tak mahu.

Dan bila ditimpa musibah, bacalah doa ini :


“Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun. Allaahumma’jurni fii mushiibatii wakhluflii khairan minhaa ”

“Sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya kami akan kembali. Ya Allah, berilah pahala kepadaku dan gantilah aku dengan yang lebih baik (dari musibah ini).” (HR Muslim 2/632).


Bukan hanya bila ada kematian semata-mata.

Berkenaan kerosakan kereta, aku pergi ke bengkel berhampiran. Melayu muslim. Dengan segera datang memeriksa kereta aku di rumah.

"Bateri lemah ni bang"

Bateri pulak. Aduhh... Memang dugaan ni.

"Agak-agak semua sekali dengan bateri sekali drive shaft berapa ya?"

Aku tanya nak kepastian sebelum kerja membaikpulih dimulakan.

"Semua dalam RM390 bang. Drive shaft pasang siap RM180. Bateri RM190. Campur dengan minyak gear."

Aik.. kawan tu cakap drive shaft pasang siap dalam RM400. Yang ni RM180 je? Biar betul. Memang lebih afdhal untuk pergi ke bengkel saudara sendiri berbanding kawan. InsyaAllah lepas ni memang aku akan pergi ke bengkel saudara Islam sahaja melainkan andai terdesak.

Wallahu'alam.

Monday, February 28, 2011

Istighfar/Doa Taubat - Pelajar Madrasah Al-Junied Islamiah & Saff One

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum. Kali ini, istighfar atau doa taubat yang sangat sayu menyentuh kalbu yang menjadi pilihan. Dialunkan oleh pelajar Madrasah Al-Junied Islamiah Singapura dan juga kumpulan nasyid Saff One. Pilih saja yang mana berkenan. Mari kita sampai-sampaikan dan amal-amalkan, insyaAllah.

استغفر الله رب البرايا


استغفر الله من الخطايا


ربي زدني علما نافعا


ووفقلي عملا مقبولا


وهبلي رزقا واسعا


وتب علينا توبة نصوحى


Wahai Tuhan daku bermohon
Keampunan dan kemaafan
Tambahkan padaku
Ilmu yang berguna
Terimalah amalanku
Dan perkenankan taubat hambaMu




Saturday, February 26, 2011

Crunchbang : Perfect Audio in Alienware m11X with OSS

بسم الله الرحمن الرحيم



Assalamualaikum WBT. I have been trying to get my sound works simultaneously on this lappy for a few days now until I recently discovered someone said OSS is better than anything else in comparison of sound quality.


I tried ALSA, compiled from scratch with the latest build but I couldn't get it to play many sounds together simultaneously, let say listening to music and playing game at the same time. I also got my hands into PulseAudio even though the majority in Crunchbang community pretty much hate PA. Now, I know why they want to ban PA so much. I tested PA with YouTube, the video lags with no sound at all until I killed the PA server.

I never thought of trying OSS until today and I glad that I found Martin Baselier's blog about changing alsa to OSS4. Once OSS is installed, my audio works like charm. I got simultaneous audio and awesome and crisp quality out of it. However, I lost my volume system tray icon. Crunchbang uses volumeicon (Maato) by default. I ran volumeicon manually and got this error

~$ volumeicon volumeicon: mixer.c:905: snd_mixer_elem_set_callback: Assertion `mixer' failed. Aborted

In Crunchbang forum, the solution is to remove the ~/.config/volumeicon/volumeicon settings file which resulting to this error instead for me.

volumeicon: asound.c:54: asound_get_volume: Assertion `m_elem != ((void *)0)' failed. Aborted

Then I looked into the official site of volumeicon by Matoo. The solution for me was to remove the default volumeicon using sudo apt-get remove volumeicon and reinstall it from source with enable OSS option.

This is how I did it :

1. Download the source from Matoo website.

2. Extract, and install volumeicon from source with --oss-enable option.

./configure --prefix=/usr --oss-enable 
make
sudo make install

3. Taraaa ~~~ You got your volumeicon back.

Thank You to all the contributors of OSS, Volume Icon and Crunchbang #! community!