Sunday, February 20, 2011

Dari Ubuntu ke Crunchbang! #!

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT pembuka bicara. Beberapa minggu yang lalu (mungkin jugak dah berbulan) aku ada menulis tentang perpisahan aku dengan Ubuntu dan sistem operasi yang aku gunakan kini ialah Crunchbang. Kenapa Crunchbang? Kerana ia rangup dan meletup? Oh, memang ianya sangat rangup dan MELETUP!

Ianya bermula apabila aku mencari ciri-ciri minimalistic dalam penggunaan linux. Maka, aku telah jatuh cinta dengan si dia yang dipanggil Crunchbang. Berasal dari Ubuntu dan terkini, mengikut jejak langkah Debian sebagai asas. Apa yang menarik ialah tahap kesukaran untuk menggunakan Crunchbang, maka di situlah ilmu akan berkembang. Di mana ada kesusahan, di situ ada pencarian. Dan di mana ada pencarian, di situlah ilmu mendatang dan pasti ada jalan.

Crunchbang sesuai untuk sesiapa sahaja yang sudah mempunyai asas linux dan juga ingin menggunakannya sebagai sistem pengoperasi harian seperti Ubuntu. Tidak dinafikan Ubuntu adalah yang terbaik untuk pengguna yang baru berjinak dengan linux, namun Crunchbang adalah jawapan kepada yang inginkan cabaran setelah melalui fasa Ubuntu.


Ringan, ringkas dan pantas. Itulah Crunchbang!
#!

No comments:

Post a Comment