Thursday, December 18, 2014

You Are The One

بسم الله الرحمن الرحيم  





I thought of this before over a million times
Who would've ever thought that it would be our time?
I just know it, 'cause you're the one
It ain't a selfish love, when I'm with you
You remind me of Allah, and so I know it's true
I'll just say it: you are the one

Won't you be my BFF (best friend forever) and ever?
Won't you be my partner after this world?
We'll see it, when we believe it together
Dreams are meant to be, 'cause you're the one for me
I never thought that I would ever feel this way
I ask Allah to bless you every single day
I'll just say it, 'cause you're the one
And when times are tough, and we've got the world to see
Standing right beside you is where I want to be
I just know it: you are the one

I prayed about this just over a million times
Who would ever thought that I could call you mine?
I just know it, 'cause you're the one
And when there's gray in our hair and we've not much to do
I want to spend the rest of my days with you...
Oh don't you know it?
You are the one, you are the one
Oh won't you be the one?

RAEF~

Tuesday, December 16, 2014

Hari Ini....


بسم الله الرحمن الرحيم 

Hari ini, 16 Dis 2014...

Selamat hari ulangtahun perkahwinan yang ke-3 buat diri ini dan suami tercinta, 
Huzaifah bin Jamaludin~

Terima kasih kerana menjadi suami dan ayah yang sangat best lagi osem !!

Terima kasih jugak kerana membuatkan hari-hari ummi dan anak-anak di penuhi dengan rasa cinta dan kasih sayang~

Semoga hubungan ini, rasa cinta dan kasih sayang ini, kebahagiaan ini, berkekalan hingga ke akhir hayat, insyaAllah, Amiin!!~

Terima Kasih untuk segalanya wahai imamku~~

 I LOVE U TOO! ( reply yang dari FB punye kt sini jela, bley kan? ;p hehe)



Notakaki: Sehingga hari ini kadang2 masih lagi tak percaya yang diri ini dah pun kawen...n dah ada anak 2 orang dah pun..haha!

Monday, November 17, 2014

Assalamualaikum

بسم الله الرحمن الرحيم




Apa yang ku lihat ini
Mengapa hanya video bunuh sana sini
Di kaca TV, dalam internet, di FB
Hanya darah dan air mata
Ramai yang hina agamaku
Terasa bakar di jiwaku
Kau believe there are people like this
Kau believe we are living like this
Apa kita hanya terima sahaja?

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum


Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum

Dengar aku, dengarku selalu bersalah
Selalu terleka dan ku sedari semua
Ampuniku, ampuniku yang berdosa
Ku berubah hari ini untuk kamu

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum
Ooo... Assalamualaikum dunia
Bangunlah semua
Damailah, damailah manusia
Kita bersaudara

Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum
(Damailah manusia, kita bersaudara)

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum dunia
Damailah pada kamu semua

Tuesday, October 14, 2014

Hazama - Malaikat

بسم الله الرحمن الرحيم



Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Ku cintanya sungguh-sungguh

 Pagi petang berlumba
Terkejar-kejar masa
Cuba bina istana untuk hidup bersama
Berkelip-kelip mata paksa diri bekerja
Tapi lebih ku rela lihat senyumanmu
Ini sahaja ku mampu demi menjaga kamu
Ku tambahkan satu doa untuk kamu

Benar ku menyedari kini ku menghadapi
Segala yang ditakdirkan untuk hidupku
Maafkanlah diriku kerna melukakanmu
Terpaksa ku melangkah pergi
Meninggalkan kamu
Ini sahaja waktuku di dunia menjagamu
Ku tambahkan satu doa untuk kamu

Sampaikanlah rinduku padanya
Agar dia sentiasa sempurna
Bawalah cinta kita
Terbang bersama ke syurga  


Notakaki : Buat isteri tercinta dan dua cahaya mata permata hati kurniaan Allah di dunia nan sementara

Monday, September 15, 2014

Perantau - Nazrey Johani (feat FarEast, Salleh Brothers, Azhari Nowseeheart, Naim Mirwana)

بسم الله الرحمن الرحيم





Perantau musafir perjuangan
Tabahkanlah hatimu
Berjuang di rantau orang
Sedih pilu hanya engaku yang tahu

Ingatlah anak dan isteri
Janganlah menghriris hatimu
Kerinduan desan nan permai
Janganlah melemahkan semangat juangmu

Di waktu ujian badai terus melanda
engkau tetap gigih berjuang
membenarkan sabda junjungan
Terus memburu menuntut janji
Pastilah Islam gemilang lagi

Tapi pejuang kembara perjuangan
Ujian bukan batu penghalang
Kerana itulah syarat dalam berjuang

Oh pejuang
Di manapun ada ketenangan
Di manapun ada kebahagiaan
Bila insan kenal pada Tuhan
Kasih sayhang dan pembelaan-Nya
bagi insan yang menyerahkan
Jiwa dan raga, anak dan isteri
Kepada Allah

Thursday, August 28, 2014

Hamas Menang?

بسم الله الرحمن الرحيم




Hamas bukan sahaja menang dari sudut ketenteraan. Kita boleh huraikan dari sudut ketenteraan namun kemenangan yang lebih besar, lebih menarik dan lebih muktamad adalah :

1. Kemenangan politik

2. (Public opinion) Pandangan umum masyarakat antarabangsa.
Seperti peperangan Hijaratus sijjil (2012) Israel tidak ada pilihan melainkan terima semua syarat yg dikemukakan oleh HAMAS. Bezanya kali ini ialah Israel menerima tuntutan HAMAS melalui Fatah as Sisi, yang diharapkan akan memaksa HAMAS untuk tunduk kepada syarat syarat Israel. Namun sebaliknya yang berlaku.

Tanpa sebarang perundingan Israel menerima semua tuntutan HAMAS!

1. Membuka semua 5 laluan masuk ke Gaza dari israel. Setakat ini cuma 2 yg berfungsi (Eretz dan Kareem Shalom), di mana pergerakan keluar masuk dan penyaluran bantuan kecemasan dan kemanusiaan termasuk bahan binaan akan berjalan lancar tanpa sebarang sekatan. Syarat ini juga termasuk transaksi kewangan dari seluruh dunia tanpa kawalan dari US, EU dan Israel.

2. Tentang zon perikanan. Bukan sahaja diperluaskan sehingga 6 batu nautika dan dilanjutkan sehingga 12 batu nautika sebelum akhir tahun 2014, bahkan buffer zone (zon penampan) dihapuskan. Sebelum ini nelayan dibenarkan menangkap ikan sehingga 3 batu nautika dan 1 batu nautika sebagai buffer zone (bermakna nelayan hanya boleh menangkap ikan setakat 2 batu nautika).

3. Tentang pembinaan semula - ini akan dimuktamadkan dalam tempoh sebulan selepas rundingan dgn egypt. Ini termasuk pembinaan semua pelabuhan dan lapangan terbang di Gaza. Di sini Mesir pula yang terpaksa mengakui hak Palestin untuk laluan tanpa sekatan di sempadan Rafah dan kemasukan barang-barang binaan yang akan diselaraskan dalam sebuah konferens antarabangsa yang akan dilaksanakan dalam tempoh sebulan dari tarikh bermulanya gencatan senjata jangka panjang.

4. Kejayaan terbesar ialah israel bersetuju untuk tidak lagi menjejak dan mensasarkan pergerakan pimpinan HAMAS dalam dan di luar Gaza.
Ini adalah kejayaan besar kerana Israel bersetuju di hadapan seluruh dunia utk menerima semua syarat syarat HAMAS terutama syarat tidak lagi menjejaki pimpinan HAMAS.

Israel terpaksa menelan ego nya yg amat pahit apabila tunduk kpd HAMAS yg dicop sebagai pengganas dan berikrar tdk akan berunding dgn HAMAS
Kini mereka bukan sahaja terpaksa berunding bahkan terpaksa menerima syarat syarat HAMAS!

Bagi mereka yg meneliti sejarah ini adalah umpama British unconditional surrender of Singapore to Japan! Penyerahan Singapura oleh British kepada Jepun yang tercatat sebagai episod paling memalukan dalam sejarah empayar British.

Jadi isunya bukan Israel akan mungkir janji. Kemungkinan Israel mungkir janji adalah hampir pasti. Sebab itu HAMAS hanya bersedia untuk rundingan gencatan senjata dan bukan rundingan damai. Ini bermakna hubungan di antara HAMAS dan Israel tetap hubungan peperangan yang dihentikan atas terma-terma yang diterima oleh Israel tanpa syarat. Oleh kerana ia gencatan senjata ia boleh berakhir bila-bila masa terutama sekiranya Israel melanggar ketetapan gencatan senjata tersebut.

Isunya israel telah dimalukan (humiliated before the whole wide world). Ia adalah ibarat kaki buli (big bully) yang diejek dan menjadi bahan tertawa masyarakat antarabangsa (taunted and a subject of jest by everyone.). US yang menjadi pelindung setia hanya memerhatikan sahaja ketua penjahat upahan mereka dimalukan oleh Gaza.

It is unthinkable for a big bully to be jeered by his own victim. And the world gave a standing ovation to gaza.


Dr. Hafidzi Mohd Noor
Pengerusi,
Humanitarian Care Malaysia.

(foto: ezz al zanoon)

Wednesday, August 13, 2014

AMAZING QURAN MIRACLE

بسم الله الرحمن الرحيم



Friday, June 20, 2014

Terbang Tunduk

بسم الله الرحمن الرحيم




Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana

Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu

Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Wednesday, June 11, 2014

Permaisuri

بسم الله الرحمن الرحيم


 


Mahu ku mahu terus
Jadi yang satu untukmu
Mahu terus dalammu mengalir
Menjadi merah darahmu
Biar ke mana
Kau tetap bertakhta

Jika benar cinta itu buta
Biar ku buta kerana cinta
Kerna cinta
Ku sempurna

Jika benar cinta itu buta
Biar hati memberi cahaya
Dan kau pasti
Permaisuri

Mahu ku terus selalu
Menjadi indah mimpimu
Mahu terus menjadi jantungmu
Menjadi nadi cintamu
Sampai ku mati
Kau satu di hati

Dan ku selalu
Arjunamu

Dan kau pasti
Permaisuri
Kau tetap permaisuri

Thursday, June 05, 2014

Aquaria KLCC - Kupon Diskaun di Group On

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. Saja-saja nak cerita, minggu lepas aku bawa isteri dan anak-anak jalan-jalan ke Aquaria KLCC. Pada awalnya bercadang nak ke Zoo Negara tapi memandangkan harga yang agak mahal bagi poket kecil macam aku, aku buat keputusan untuk ke Aquaria sahaja. Lebih sesuai untuk anak aku yang umurnya baru mencecah setahun tujuh bulan.



Lagi menarik, ada kupon diskaun RM10 untuk orang dewasa dari RM38 jadi RM28 sahaja! Cun dan murah alhamdulillah! Terima kasih Frederick Tay atas informasi canggih tersebut. Tapi nak dapat kupon diskaun tersebut kena beli terus tiket melalui GroupOn (saudara-saudari boleh google terus). Beli terus dari Google On, cetak kupon yang telah dibeli dan bawa bersama ke Aquaria. Diskaun RM10 untuk setiap tiket. Selamat menziarah ikan-ikan dan juga memerang dalam tu!




Friday, March 14, 2014

Wednesday, March 12, 2014

Scammer in Mudah.my: Ahmad Zalhaziq

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. I just got conned by this man from mudah.my, selling android phone and never answered afterwards. I lost RM540 to this guy and I believed he has conned a lot more money from the others as well.

Update : I have just lodged a police report yesterday and looking forward to see all the victims conned by him to make the same first step so that we all can take him down. The hard way I guess.

P/S : I will post the copy of my police report later.

Ahmad Zalhaziq

Bank Islam 0303 6020 7819 58

Tel 019-2182364

Tel 017-8759469

Or~~

Syuraihah Bintu Mohd

CIMB 1205-0006-0772-12

MBB 1624-7824-8203

Tel 019-2182364


Refer to LYN : https://forum.lowyat.net/topic/2874335/all

Friday, March 07, 2014

Mount MTP Android Device on Linux Crunchbang 11 Waldorf and Debian 7 Wheezy

بسم الله الرحمن الرحيم





I found this post on this blog http://roger.steneteg.org/299/mount-mtp-device-on-debian-7-wheezy/ 

Fully tested on Crunchbang 11 Waldorf 64-bit using Google Nexus 4.

The rest is the post from the said blog :

Today I needed to transfer som pictures from my phone (a Google Nexus 4) to my computer running Crunchbang (based on Debian 7 wheezy). The required packages for this to work has not yet been added to Debian stable to work around this I manually built the required tools from source.

Install required packages
sudo apt-get install libmtp-dev fuse libmtp9 pkg-config libfuse-dev libglib2.0-dev libmad0-dev libid3tag0-dev dh-make autotools-dev

Download source package of mtpfs

*Update*
Thanks to sdio for pointing out how to use the Debian package tools to create a deb file to install and uninstall instead of doing the traditional ./configure; make; make install.

Untar the archive and then use dh_make to convert the source package in a format used by debian packages:
tar zxf mtpfs-1.1.tar.gz
cd mtpfs-1.1
dh_make -s -f ../mtpfs-1.1.tar.gz

Now build the Deb-file using this command:
fakeroot debian/rules binary

The deb-file will be placed in the same directory as the tar-file, to go upp a directory and install the deb-file:
cd ..
sudo dpkg -i mtpfs_1.1-1_amd64.deb

If you want to uninstall mtpfs then run this command:
sudo dpkg --purge mtpfs

Make sure you are a member of the fuse group so that you are allowed mount filesystems in userspace (You will need to relogin or reboot for the group permissions to take effect):
sudo usermod -aG fuse $USER

Create a directory for mounting the device and mount the the device (Plugin the device first)
mkdir myPhone
mtpfs myPhone

When your done you unmount the phone with this command
fusermount -u myPhone



Janji Khalifah

بسم الله الرحمن الرحيم

 

Ke mana hilang janji dan sumpah setia
Menjadi hamba yang Esa
Walau digoda indah dunia
Mengapa kini hanya tinggal kata-kata
Tenggelam dalam lumpur dosa
Kembalilah
Bernafaslah dalam hela syahadah

Tidakkan jatuh langit menimpa kepala
Jua takkan retak hamparan bumi yang enak dipijak
Namun cukup sekali seru pemilikNya
Seluruh semesta menyerah

Sesungguhnya di akhir yang nyata
Setiap nyawa kan kembali padaNya
Dihimpun dihitung semuanya

Semat utuh apa yang diikrar
Tika jasad dihembuskan nyawa
Hanya satu yang disembah, Allah..
Subhanallah Alhamdulillah Allah Allahu Akhbar (oh Ya Allah)
Subhanallah Alhamdulillah Allah Allahu Akhbar (oh Ya Allah)

Tunduk dan pejamkanlah mata
Rasakan getaran kalimahNya
Jadi nadi dalam diri suci

Semat utuh apa yang diikrar
Tika jasad dihembuskan nyawa
Hanya satu yang disembah, Allah..
Subhanallah Alhamdulillah Allah Allahu Akhbar (oh Ya Allah)
Subhanallah Alhamdulillah Allah Allahu Akhbar (oh Ya Allah)

Ke mana hilang janji dan sumpah setia
Menjadi hamba yang Esa
Walau digoda indah dunia
Mengapa kini hanya tinggal kata-kata
Tenggelam dalam lumpur dosa
Kembalilah
Bernafaslah dalam hela syahadah

Tidakkan jatuh langit menimpa kepala
Jua takkan retak hamparan bumi yang enak dipijak
Namun cukup sekali seru pemilikNya
Seluruh semesta menyerah

Sesungguhnya solatku, ibadahku dan matiku
Untuk Allah Tuhan sekalian alam

Thursday, February 13, 2014

Buat Isteri Tercinta : Vortex by Faizal Tahir

بسم الله الرحمن الرحيم



 



Ku sedar
Untuk pertama kalinya
Transisi lena ke alam nyata
Ku telanjang terlantar
Ku tanpa seurat benang
Ku hadir dan aku tahu
Ku juaranya
Jawapan
Kewujudan setiap mainkan peranan
Dari hembusan nafas pertama bermaya
Dari satu masa ku berenang
Ledakkan cinta

Selamilah
Kejadian kelahiran
Bertembunglah
Penaklukan dua insan
Ku sedar
Pilihan menjadi arah
Tertulis sudah takkan ku kabur
Ku mulakan
Jawapan
Kewujudan setiap mainkan peranan
Dari hembusan nafas pertama bermaya
Dari satu masa ku berenang
Ledakkan cinta
Ku sedari
Ku satu-satunya
Dari berjuta yang mencuba
Ku sedar ku pilihan
Bermula kosong tanpa warna
Jalan terbuka
Hitam dan putih ku mulakan
Terjaga dari lamunan nafas pertama
Bermula
Saat hadlaju tinggi pecutan menjadi
Meninggalkan semua ku boloskan diri
Kehebatan rasa yang sempurna ledakkan cinta
Selamilah selamilah
Kejadian kelahiran
Bertembunglah
Penaklukan dua insan
Ku sedar
Untuk pertama kalinya

Saturday, February 08, 2014

Radin Umar Radin Sohadi ...memoir

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum WBT. Promo buku yang wajib dimiliki. Petikan dari FB sahabat, Radin Zaid, anak kepada arwah :

Autobiografi arwah ayahanda tercinta. Banyak jasa-jasa beliau hanya saya baru ketahui ketika membaca draf awal memoir ini, iaitu beberapa minggu sebelum pemergian beliau.
Emel terakhir arwah kepada saya berbunyi “Abah sayang abang sekeluarga. Baru habis solat tahjud,taubat,hajat dan witir. Tak pernah tinggal doakan abang sekeluarga sejak 3 tahun yang lalu setiap hari. Semoga berjaya dunia dan akhirat.”

Antara pesan2 terakhir beliau kepada para pelawat "Jangan takut mati, kalau nak masuk syurga kena mati dulu"

Mohon doakan beliau ditempatkan dikalangan muhsinin.


Buku yang sempat arwah usahakan di hari-hari terakhir beliau... Terus terang memang sebak sangat ketika menziarahi beliau. Walaupun beliau dalam keadaan yang sangat sakit, namun ketenangan sentiasa terpamer di wajah...

Semoga pakcik tergolong dikalangan orang-orang mu'min yang dikasihi Allah...

Tuesday, January 28, 2014

Steam on Crunchbang 11 Waldorf 64-bit

بسم الله الرحمن الرحيم




To anyone stumbled on my blog upon searching for the answer, here you go. Added the fglrx driver part for libgl1 multiarch lib.
Credits to parkerlredd on crunchbang forum.

So after a while of searching for the simplest way to do this I think I have found it.
1. If on a 64bit machine enable multiarch
 sudo dpkg --add-architecture i386  
 sudo apt-get update  

2. Download the steam-install-for-wheezy package and install it
 wget https://github.com/GhostSquad57/Steam-Installer-for-Wheezy/raw/master/steam-debian_1.0.0.45-4_all.deb
sudo dpkg -i steam-debian_1.0.0.45-4_all.deb

If it says its missing a package just
sudo apt-get install -f

3. Now before you run steam you need to install the i386 package that provides libgl.so.1 and matches your graphics card

     If on a 64bit system
 ## for nvidia 
sudo apt-get install libgl1-nvidia-glx:i386

## for fglrx/ati/amd 
sudo apt-get install libgl1-fglrx-glx:i386

     If on 32bit (untested)
 ##for nvidia 
sudo apt-get install libgl1-nvidia-gl

## for fglrx/ati/amd 
 sudo apt-get install libgl1-fglrx-glx

4. Run "steam-debian", let it download the client, and you should then be presented with the login screen.

5. If you get a terminal window at launch that complains about not having jockey-common run
 sudo /usr/lib/steam/steam-debian-depends.sh

6. Enjoy!

PS: If you just so happen to be running sid you can just run "steam" to open steam. The "steam-debian" script isn't even needed!


Reference : http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?pid=310824

Sunday, January 19, 2014

Bluestacks For Linux? Genymotion is the answer. A Faster Alternative to Android Emulator.

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum (peace be upon you) my readers. If you are looking for Bluestacks for Linux, there is no such thing (for now maybe?). Good news is, there's another application called Genymotion that can do the same job for you and even more powerful. You might as well use it as an alternative to ADT Device Emulator if you develop Android apps that is.

Genymotion website


Genymotion in CrunchBang Linux

I haven't test it on ADT, but hey, it has plugins for Eclipse too!

Long story short, take a look for what Genymotion has to offer on its website : www.genymotion.com

My opinion? Yes. FASTER speed Genymotion is.